Johnny Winter is niet meer

Johnny Winter is dood.

Op 16 juli 2014 overleed de texaanse blueslegende tijdens zijn Europese tournee in zijn hotel in Zürich, Zwitserland op 70 jarige leeftijd.

Vanaf 1959 speelde hij in verschillende onbekende bandjes totdat hij in 1968 zijn grote doorbraak maakte. In dat jaar werd hij door het blad Rolling Stone samen met Janis Joplin uitgeroepen tot één van de grote beloften in de rockmuziek. Johnny viel, behalve door zijn virtuoze gitaarspel, op door het feit dat hij, net als broer Edgar, een albino is.

Vanaf de jaren negentig ging hij fysiek sterk achteruit en de laatste jaren kon hij alleen nog maar zittend optreden, begeleid door een iets te schreeuwerige band die zijn grote talent moest onderstrepen. Volgens sommigen was die achteruitgang te wijten aan zijn vroegere levensstijl, drank en drugs. Volgens anderen was het feit dat hij een albino is de oorzaak.

Hij bleef echter optreden en bracht ook nog steeds regelmatig cd’s uit, die steevast werden bekroond met Emmy’s.
Hij haalde echter nooit meer echt het niveau van zijn tweede LP, de eerste voor CBS uit 1969, simpel getiteld: Johnny Winter.
Een weergaloze mix van blues klassiekers en eigen nummers, zowel akoestisch als snoeihard op een van zijn Fender gitaren, begeleid door blueslegendes als Willie Dixon, Walter “Shakey”Horton en zijn broer Edgar. Zonder twijfel een van de beste blues lp’s ooit. Ook op CD uiteraard.

Geef een reactie